2013 VSAIA Contextual Design Awards

Holaday Athletic Center, U.S. Air Force Academy
Cannon Design

Honor Award
Contxt.65_AirForce1Situated within this iconic Mid-century Modern campus, this new building needed to maintain that character while housing a large indoor multi-purpose space with western views that could accommodate outdoor sports at a moment’s notice. The western glass allows in dappled sunlight, with lower portions screened by a mountain ridge and a 28-foot overhang shading the upper quarter. The center-wall sun screens align with the Cadet Chapel. “This center is most respectful of its well-known, mid-century surroundings and is to be commended for the sustainability of the design,” commented the jury.

► The seven-foot module and exterior materials are standard to all Cadet Area buildings.
► The translucent panel material system provides daylight without heating or cooling systems.
► Rain water is naturally filtered before being returning to the surrounding site.

Owner U.S. Air Force Academy
Contractor: GE Johnson Construction Company, Inc.
Photographer: Fred J. Fuhrmeister

Becherer House
Robert Gurney, FAIA, Architect

Honor Award
Contxt.35_Becherer2Rolling pastures bordered with dark, stained fences and interspersed in woodlands define the Albemarle County countryside. This house is conceived of three gable-roofed pavilions that provide a threshold between the woodlands and the pastures, taking advantage of two very different scenic panoramas and flooding the interior with light. A screened porch and bluestone terrace run the length of the house, while a manicured lawn and dry-stacked slate wall provide an ordered transition from the house to the woods beyond. The jury was especially complimentary of the house’s exquisite detailing and relation to its wooded setting.

► The central living pavilion faces large expanses of glass along two walls.
► A full-length porch and bluestone terrace provide dramatic sunset views.
► Gabled, standing-seam roofs and clapboard siding evoke a rural vernacular.

Project Architect: Claire L. Andreas
Contractor: Shelter Associates, Ltd.
Engineer: D. Anthony Beale LLC
Interior Designer: Therese Baron Gurney, ASID
Photographer: © Maxwell MacKenzie

Corporate Headquarters for Ruppert Nurseries
Muse Architects

Honor Award
Ruppert Landscaping and Nurseries, Laytonsville MD, Architect: Muse ArchitectsWithin 179 acres of Laytonsville, Md., is an 1898 Queen Anne Victorian farmhouse on 2½ acres. This design restores and converts the house into offices and adds two new office buildings as well as storage and mobilization spaces. The overall strategy of a campus of buildings designed in a style reminiscent of the working dairy farms common in this part of Maryland, provides for the appropriate scale of structures relating back to, but not overshadowing, the historic farmhouse. The agrarian context is characteristic of rural Maryland.

► External courtyards provide daylight and fresh air to the interior.
► A rain-capture system controls runoff and provides water for irrigation.
► A key specification criterion was for materials to have high recycled content.

Owner: Ruppert Nurseries
Contractor: Morgan-Keller Construction
Photographer: Alan Karchmer

E. Claiborne Robins Stadium, University of Richmond
Architect of Record: BCWH

Merit Award
Contxt.104_U.Richmond3Associated Architect: McMillan Pazdan Smith Architecture
The university gained the necessary city and community approvals by thoroughly and sensitively responding to their expressed concerns about scale and impact. Seating arrangement and detailing of the Collegiate Gothic exterior minimize its size in what the jury described as a commendable interpretation of the campus’s architecture.

► The design custom fits the 8,700-seat stadium to the site and campus environment.
► The new stadium maintains campus-plan continuity on the site of the former First Market Stadium.
► Through close cooperation, the university responded thoroughly and sensitively to all community concerns.

Owner: University of Richmond
General Contractor: Hourigan Construction Corp.
Structural: Dunbar, Milby, Williams, Pittman & Vaughan
Civil: Draper Aden Associates
Photographer: Chris Cunningham Photography

University of Mary Washington Residence Halls Renovation
Bowie Gridley Architects

Merit Award
Contxt.122_MWashington1This major renovation to two residence halls at the center of campus—the first in 30 years—adheres carefully to the university’s Georgian architecture. The jury made specific reference to the Link, a new above-ground study and congregation hinge that makes a respectful connection between the two buildings.

► The Link opens to “the Beach,” the expansive front yard between Mason and Randolph halls.
► Brick and cast-stone accents derive from the vocabulary of the original residence-hall porches.
► Custom aluminum replacement windows replicate the original wood-window proportions and profiles.

Owner: The University of Mary Washington
Contractor: W.M. Jordan
Photographer: Paul Burk

McMurty, Duncan, Baker, and Will Rice Colleges of Rice University
Hanbury Evans Wright Vlattas, Executive Architects
Hopkins Architects, Design Architects

Merit Award
Contxt.40_Rice1When designing two new residential colleges and two additions to existing colleges within Rice University, the team adhered to the contextual tenants of axes, landscape tradition, materiality, and Houston’s climate. “The architects executed this large assignment of structures with a unifying vocabulary of materials, scale, and forms,” noted the jury.

► Rice Unversity has a tradition of “residential colleges” to shape the undergraduate experience.
► Responding to growing undergraduate enrollment, these additions reinforce campus clarity and coherence.
► The building compositions nestle within mature tree canopies as if they have always belonged.

Owner: Rice University
Contractor: Linbeck Group
Photographer: Robert Benson Photography

Bedford Hall Visual Arts Building, Longwood College
Moseley Architects

Merit Award
University of Colorado Hospital ExpansionHGA, Consulting Visual Arts Design Architects
This new addition to an eclectic mix that is the south-campus arts precinct is sympathetic with the historic Georgian north core while energizing the existing elements of Bedford Hall. A south courtyard creates outdoor performance and gathering space. The addition lends a contemporary feeling, says the jury, and is attentive to sustainability.

► Bedford Hall and the music and communication/theater buildings form the new south-campus arts precinct.
► By introducing natural north light, the addition brightens the opacity of the existing arts hall.
► Transit access, enhanced energy and water efficiencies, and more fresh air are pointing toward LEED® Silver.

Owner: Longwood University
Contractor: W.M. Jordan
Photographer: Malone Photography

The One Nest
McGraw Bagnoli Architects

Special Citation
Contxt.4_OneNest1Jury members—although unanimous in appreciating its skillful execution—debated the context of a Modern house in the Fauquier County countryside. Inspired by naturally lighted and ventilated local working barns and silos, the house does reflect its context in both material and form, and they agreed this interpretation is worthy of special recognition.

► At just over 1,000 square feet, the One Nest provides space for a family of five.
► Sited atop a gentle hill, the home opens directly to its Piedmont valley landscape.
► The Corten-steel vernacular composition includes stone quarried on site and locally reclaimed wood.

Owner: Mark Turner
Contractor: GreenSpur, Inc.
Photographer: Paul Burk Photography

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.