2013 VSAIA Design Awards for Architecture

Western Carolina University Health & Human Sciences
Clark Nexsen

Honor Award
Arch.8_W.CarolinaU3Location and form of the building allow for minimal site impact and optimal solar orientation. It carefully pushes into the hillside contours and gracefully steps down the site. The tall three-story space is particularly successful at serving as a hub for the cascading forms. The jury noted in particular the delicate and skillfully detailed sunshade device and expansive vegetated roof deck.

► This is the first building under WCU’s Millennial Initiative for the new 344-acre campus.
► The multi-story-atrium Collaborative Center connects all levels visually and functionally.
► Sunscreens and interior glazing admit natural light throughout the building.

Owner: Western Carolina University
Engineers: Kloesel Engineering, structural; Stanford White Associates, MEP/FP; Mulkey Engineers & Consultants, civil
Contractor: Vannoy Construction
Photographer: Mark Herboth Photography

RdV Vineyards Winery
Neumann Lewis Buchanan Architects

Honor Award
RdV VineyardsThe new building houses both the production and entertainment needs of the vineyards and winery and mirrors the owner’s philosophy of blending Old World tradition with the latest technology. The jury found this composition to be a “visually stunning and elegantly simple statement [that] belies the complexity of what happens inside and underground … The subtle splay on the wings almost went unnoticed, but revealed itself as an unexpected yet refined surprise. The level of detail throughout the project shows a depth of understanding in both traditional and contemporary construction technologies.”

► The design merges three functions: wine production, bottling/shipping, and tasting.
► All functions, the vineyards, and mountains are visible from the center silo hall.
► The underground aging cave maintains uniform cool temperatures with little energy input.

Owner: Rutger deVink
Contractor: Crenshaw Construction Co., Inc.
Photographer: Gordon Beall

Buckingham County Public Schools
VMDO Architects

Honor Award
Buckingham Elementary SchoolTwo mid-century-era schools have become a modern learning campus for K-5 students with the express aim of promoting connectivity, creativity, health, and well-being. Signage, color, and graphics tie to the various Virginia habitats and help students find their way around. The jury was taken by the administration’s commitment to design and the role it plays in creating community, pride, and success. The flanking buildings, although quite different, work well in creating a balanced harmony of architectural expressions. “This is a highly complex design, but is not overdone,” the jury observed. “A fantastic project!”

► The campus design supports teaching and learning beyond the traditional classroom.
► The dining commons encourages healthy eating. Outdoor play areas teach engagement with nature.
► Spaces throughout the school prompt inquiry and exploration.

Owner: Buckingham County Public Schools
Contractor: Blair Construction
Photographer: Alan Karchmer

Park Shops
Clark Nexsen

Merit Award
Arch.66_ParkShops1The 1914 Park Shops at N.C. State were gutted and transformed into a contemporary university building. What was a steel shop now comprises laboratories, lecture halls, advising offices, and an Internet café. The jury felt the “restore, subtract, and insert” strategy created “a sense of openness and daylight throughout.”

► Recycling included salvaging bricks and fitting salvaged operable window frames with new insulated glass.
► Clerestory windows provide natural light to all main public spaces.
► Other features include low-flow fixtures and energy-efficient lighting with motion-sensor controls.

Owner: N.C. State University
Contractor: Clancy and Theys
Photographer: James West Productions

Tred Avon River House
Robert Gurney, FAIA, Architect

Merit Award
Arch.69_TredAvon2A quarter-mile cornfield- and pine-lined road ends at a tract with breathtaking river views. The house unveils as three volumes linked with suspended glass bridges. “The simple elegance and compelling allure of a timeless typology carried the day,” the jury observed.

► The 124-foot-long house unfolds to provide panoramic views of the river.
► The house features geothermal heat exchangers, solar tubes, and under-floor heating.
► Elevated four feet above grade, the house is designed to anticipate future flooding.

Contractor: Ted Peterson
Interior Designer: Therese Baron Gurney, ASID
Landscape Designer: Lila Fendrick
Engineer: D. Anthony Beale
Photographer: © Maxwell MacKenzie

Verde Dining Facility
Hanbury Evans Wright Vlattas

Merit Award
Arch.144_Verde1The open building creates a place to see and be seen in an environment with few other opportunities for casual interaction. Shaded areas line the pedestrian mall, which, with oversized window seating, merge inside and outside spaces. The skillfully shaded composition creates excitement and energy, the jury noted.

► The building incorporates the clearly ordered and coiffed grid of the ASU West Campus.
► The dining pavilion overlaps zones for living, playing, and learning along a central path.
► Adjacent retail spaces are linked internally to dining and share a student activity courtyard.

Owner: Arizona State University
Developer: American Campus Communities
Contractor: Hardison Downey Construction
Photographer: Bill Timmerman

Barcode House
David Jameson FAIA

Merit Award
Arch.10_Barcode3Barcode House explores juxtapositions between the heavy and light, the old and new. The brittle masonry walls of the existing D.C. row house required the addition to be a freestanding structure. The jury appreciated the straightforward, syncopated elemental rhythm of this simple and elegantly expressed concept.

► Verticality derived from site constraints, a desire for transparent space, and lateral force requirements.
► Structural steel rods within a window wall align with neighboring building elevations.
► A stucco circulation tower anchors the living space to the existing row house.

Owner: Tony Anderson and Willie Agosto
Contractor: The Ley Group
Photographer: Paul Warchol Photography

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.