2013 VSAIA Design Awards for Interiors

5110½ Offices
Robert Gurney, FAIA, Architect

Honor Award
Inter.73_5110Office3An unused basement located below street-front retail space provided a raw starting point in Northwest Washington. Sloping topography allowed windows at the south end, and the entrance is located at the rear, between two buildings, a story below front-sidewalk level. The entirety of the space is open and most furniture is custom designed. Throughout, components contrast raw materials with the more refined. The configuration draws light into the deepest parts of the office, the jury concurred. “Even the narrow spaces achieve an attractive spatiality. There are interesting relationships between big and small furniture and scales of space.”

► A series of planar walls oriented north/south organizes the plan and opens it visually.
► Wooden walls and furniture provide a warm contrast to the stark, hard walls and floor.
► A central glass-enclosed conference room provides privacy without disrupting visual axes.

Contractor: Bloom Builders
Interior Designer: Therese Baron Gurney, ASID
Photographer: Hoachlander Davis Photography

Lorber Tarler Residence
Robert Gurney, FAIA, Architect

Honor Award
DC Townhouse by Robert Gurney ArchitectA Washington row house is now a modern, light-filled urban dwelling. The existing compartmentalized interior was gutted, and the rear façade and porch removed. The new layout and open plan provide dynamic interior spaces, a major part of which is the manipulation of natural light through a skylight, full glazing of the rear façade, and translucent interior panels. A ground-level terrace visually enlarges the living room and offers a private outdoor green space. The jury pointed to the “clean palette of materials, finishes, and colors and the relationship between the interior and the courtyard.”

► A new stair and glass bridge connect all floors, organize them vertically, and provide transparency.
► Well crafted materials—plaster, terrazzo, oak, aluminum, steel, glass, and stone—enrich the spaces.
► A planter with bamboo and black river stone provides urban greenery on the terrace.

Project Architect: Brian Tuskey
Contractor: Prill Construction
Engineer: D. Anthony Beale LLC
Interior Designer: Therese Baron Gurney, ASID
Photographer: Paul Warchol Phtography

Watergate Apartment
Robert Gurney, FAIA, Architect

Honor Award
Inter.52_Watergate2The Watergate is considered one of Washington’s most desirable addresses. This 1,250-sf, 14th-floor unit with 8’4” ceilings tends to present a low horizon. Offsetting that are spectacular views up the Potomac River. The completely reconfigured space has formal clarity and orientation to the river. Detailing is minimal and crisp. Forms and textures both unify and diversify spatial qualities. The jury commended the clever use of geometry to enlarge the feel of the apartment greatly. Moreover, they said, “furniture choices and the subdued material palette honor the legacy of this 1960s masterpiece.”

► Italian Architect Luigi Moretti designed the Watergate, built between 1963 and 1972.
► Materials include white terrazzo, walnut, white ash, glass, aluminum, and black concrete.
► Stainless steel strips in the floor reinforce the geometries and floating ceiling planes.

Project Architect: Sarah Mailhot
Contractor: Added Dimensions
Interior Designer: Therese Baron Gurney, ASID
Photographer: © Maxwell MacKenzie Architectural

North Avenue Dining at the Georgia Institute of Technology
Hanbury Evans Wright Vlattas

Honor Award
Inter.123_GaTech3This dining facility supports a 1,200-student apartment complex in the heart of Atlanta. As an infill addition, the project activates a city street, heals a blighted campus edge, and humanizes a 10-story urban fortress. The university sees resident dining as the social glue that helps a student community thrive. The facility renovates 13,780 sf for food preparation and serving space and a 5,500-sf addition primarily for dining and circulation. On the west is a new entry plaza. A 50-seat outdoor dining area is on the upper plaza. The jury liked the relationship between interior and exterior and between the existing and the new.

► The community was originally built as athlete housing for the 1996 Olympic games.
► Students quickly claimed the space, moving tables and chairs for friends between classes.
► Street-side tables allow students to see and be seen by those passing by.

Associated Architect: MAKE Architecture/Planning/Design
Owner: Georgia Tech
Contractor: Juneau Construction
Photographer: Robert Benson Photography

Allsteel Showroom
Hickok Cole

Honor Award
Inter.131Allsteel1This 8,900-sf showroom and workspace in downtown Washington accommodates Allsteel’s regional sales team and showcases their products’ evolution over time. The resulting flexible plan allows customers to discover a memorable Allsteel story and spatial experience. A dramatic perforated black steel atrium wall filters the light, draws the eye into the space, and overcomes the plan’s original pinch-point central entry. Steel boxes, reminiscent of the company’s original file-cabinet line appear throughout display and meeting spaces. The jury appreciated this very clear relationship between the products and the organization of showroom and presentation spaces.

► Allsteel celebrated its 100th anniversary in 2012.
► The space takes advantage of the barbell plan created by the building atrium.
► The new layout doubles the number of client events Allsteel can host at once.

Tenant: Allsteel
Contractor: James G. Davis Construction Corp.
Broker: Jones Lang LaSalle
Photography: Adrian Wilson

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.