2013 VSAIA Residential Design Awards

308 Mulberry
Robert Gurney, FAIA, Architect

Honor Award
Res.60_308Mulberry2Lewes is the site of the earliest European settlement in Delaware, facing the mouth of the Delaware Bay, and this early-19-century house is in the heart of the historic district. The exterior of the original structure is meticulously restored and early-20th-century additions removed. The original house remains prominent in the overall composition, and additional space engages it with minimal invasion via one-story pavilions around a new swimming pool and large Deodor Cedar tree at the back. “The restraint comes off in the interior, in a good way,” notes the jury, “and the project hovers into the future.”

► The original house is restored historically, and the new pavilions are crisply detailed.
► The original house now contains the main entry and four bedrooms. Interiors are Modern.
► Generously proportioned light-filled spaces coexist comfortably within the historical fabric.

Project Architect: Brian Tuskey
Contractor: Ilex Construction
Interior Designer: Therese Baron Gurney, ASID
Landscape Architect: South Fork Studio
Engineer: D. Anthony Beale
Photographer © Maxwell MacKenzie

Difficult Run Residence
Robert Gurney, FAIA, Architect

Honor Award
Res.86_DifficultRun3This project is on seven acres of a steeply sloped and wooded lot bordering a stream and parkland trail. The program included renovation of the existing 1965 house, a substantial addition, and reorganization of the site. A limestone wall and steel gate creates a threshold property. A new garage and guesthouse defines the parking area. Stone paths and stairways, Corten steel and gabion walls, a swimming pool with an infinity edge, a reflecting pool, terraces and decks, and structured plantings organize the site. “Like the rolling landscape, the roof gracefully folds and rolls, thus unifying the house,” the jury added.

► Extensive on-site parking accommodates large family and corporate gatherings.
► A stone wall with a water element opposite the main entry extends this principal axis.
► Interior finishes and walls in the renovation reflect light rather than absorb it.

Project Architect: John Riordan
Contractor: Peterson & Collins
Landscape Architect: Lila Fendrick
Engineer: D. Anthony Beale LLC
Photographer: © Maxwell MacKenzie

WISSIOMING2
Robert Gurney, FAIA, Architect

Honor Award
Res.126_Wissioming1Located just outside Washington, this new house sits amid a wooded lot with distant views of the Potomac River. Siting preserved most of the mature trees and allowed orientation toward river views. A glass bridge spans a reflecting pool to connect the two volumes of the house. Secondary volumes and material changes make the composition more dynamic. Interiors are painted with light through Mondrian-inspired steel window frames The exterior and environment meld beautifully, the jury stated. “Amazingly, the approach to the front door, with its transparency, is more about the back yard than the front elevation.”

► Translucent panels, wenge and white oak, and basalt define interior spaces.
► White terrazzo flooring and black window frames unify the volumes on the main floor.
► This house is organized to make the architecture subservient to the surrounding landscape.

Project Architect: Brian Tuskey
Owner: Lewie Bloom and Nancy Schwartz
Contractor: Bloom Builders
Engineer: D. Anthony Beale LLC
Photographer: © Maxwell MacKenzie

A Move to the City
Muse Architects

Honor Award
Res.102_MovetoCity3This project is the full interior renovation and exterior restoration of a neglected 1890s rowhouse in Washington. With their daughters on their own, the parents chose to move from the suburbs to a smaller, more efficient urban home. In addition to a full interior demolition and renovation, the client wanted terraces at the first floor and roof. “The owner/architect team committed themselves to saving a historic building by rejuvenating it with life and energy for another century” the jury observed. “The use of the light passing through the skylights, floors, and landings is exquisite in detail.”

► A new open-riser stair connects the four floors and roof terrace and introduces daylight.
► Reflective finishes, tile, and quarter-sawn oak floors also increase the amount of natural light.
► Spray-foam insulation, high efficiency HVAC, and storm windows add energy efficiency.

Contractor: Glass Construction, Inc.
Photographer: Hoachlander Davis Photography

Ocean Walk
Studio Twenty-Seven Architecture

Merit Award
Res.95_OceanWalk2Setback and zoning regulations limited this redevelopment to 30×40 feet in plan and 25 feet tall. Two boxes define the space within the volume. Although it is on hold pending post-Sandy requirements for new construction, the jury found it “a wonderfully reinterpretation of a beach house” that pays homage to the scale and textural skin of the original building.

► The owners of this beachfront property want to replace their 1950s cottage with a new house.
► The two space-defining boxes each contain a bedroom and bath.
► The jury shared the owner’s frustration that this composition cannot yet be enjoyed as a built work.

Owners: Paul Polansky and Eugene Gallegos
Photographer: Niki Livingston

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.